Marti, 20 februarie 2018, intalnire la sediul CSN MERIDIAN incepand cu ora 8.00, intre domnul Lucian Sova, Ministrul Transporturilor si reprezentanti ai sindicatelor din transporturi afiliate la CSN MERIDIAN.* Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania (FSTFR) impreuna cu Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN (CSN MERIDIAN) au organizat in Bucuresti, vineri, 16 februarie 2018, actiuni sindicale comemorative si de protest pentru a trage “sirena” disperarii si a nemultumirii cu privire la situatia grava cu care se confrunta companiile feroviare de stat, in prezenta Ministrului Transporturilor si a conducerii acestor companii. Actiunile sindicale s-au desfasurat in contextul comemorarii a 85 de ani de la inabusirea violenta a Grevei ceferistilor din 16 februarie 2018 (cand 7 muncitori au fost impuscati si peste 40 au fost raniti pentru ca si-au cerut sa le fie respectate drepturile cetatenesti), dar si in contextul masurilor anuntate de suspendarea a peste 100 de trenuri de catre SNTFC CFR Calatori SA.Pentru prima data dupa 29 de ani de la evenimentele din 1989, sindicatele feroviare prin FSTFR si CSN MERIDIAN s-au reunit pentru a marca prin recunostinta lor, doua momente simbol ale istoriei Romaniei si ale luptei sindicale: Centenarul Marii Uniri si inabusirea violenta a Grevei ceferistilor de la Atelierele Grivita.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN este o organizatie sindicala care are ca principal obiect de activitate dialogul social si incluziunea sociala pe piata muncii din Romania. Organizatia este un partener social recunoscut la nivel national, care a acumulat 20 de ani de experienta in ceea ce priveste legislatia muncii si politicile pentru ocuparea fortei de munca din Romania, aducandu-si aportul in aceasta perioada la rezolvarea unor probleme sociale datorate restructurarilor industriale, printr-o abordare constructiva si echilibrata in relatiile industriale, dar si prin implicarea in perfectionarea resurselor umane responsabile cu implementarea politicilor de ocupare.

Confederatia s-a infiintat in 1994 cu scopul de a asigura o reprezentare reala si autentica a lucratorilor din Romania. CSN MERIDIAN este o confederatie sindicala reprezentativa la nivel national, total independenta fata de guvern sau grupuri politice si este deschisa spre aderare lucratorilor si membrilor cooperatori. In prezent, organizatiile profesionale afiliate CSN MERIDIAN reprezinta domenii de activitate diverse, atat din sectorul public, cat si privat. De asemenea, confederatia coordoneaza activitatea a o serie de organizatii sindicale teritoriale, interprofesionale.

Misiunea sa fundamentala este consolidarea societatii democratice romanesti, prin sustinerea democratiei paricipative si a societatii civile organizate, in scopul apararii si promovarii intereselor lucratorilor si a justitiei sociale.

Organizatia militeaza continuu pentru crearea de noi locuri de munca, Imbunatatirea conditiilor de viata a celor pe care ii reprezinta, pentru o politica salariala justa si pentru stabilitate si dezvoltare economica durabila.

Actiunile specifice CSN MERIDIAN:

  • negocierea si incheierea contractelor colective de munca;
  • actiuni de advocacy pentru influentarea cadrului economic si legislativ in interesul general al societatii si al lucratorilor;
  • promovarea parteneriatului social national si transnational, a dialogului si a solidaritatii, organizarea si sprijinirea procesului intern de formare a militantilor si de implicare in dialogul social;
  • asistarea si reprezentarea organizatiilor membre ori a membrilor de sindicat, in problemele ce privesc ocuparea pe piata muncii si incluziunea sociala;

Confederatia este prezenta in toate structurile de dialog social recunoscute la nivel european, national si judetean.

La nivel national, CSN MERIDIAN participa in diverse structuri consultative tripartite, cum ar fi Consiliul Economic si Social (CES), comisiile de dialog social din ministere, alte institutii cu caracter tripartit sau de dialog civic.

La nivel european, organizatia este membra a Confederatiei Europene a Sindicatelor Independente si este reprezentata In Comitetul Economic si Social European, Comitetul consultativ pentru securitate si sanatate la locul de munca, dar si in Grupul pentru Materii Prime din cadrul Directoratului General pentru Industrie si Intreprinderi al Comisiei Europene. Tot in plan extern, trebuie mentionat, ca unele dintre organizatiile sale membre, fac si ele parte la randul lor din organizatii europene si internationale de profil.

CSN MERIDIAN, contribuie astfel la realizarea unei politici economice si sociale echilibrate, influentand procesul decizional in materie de legislatie si politici publice atat la nivel national cat si european. Confederatia informeaza constant opinia publica si proprii membri asupra problemelor publice de interes, facand cunoscuta pozitia sa asupra diverselor decizii ale autoritatilor sau ale angajatorilor care sunt de natura sa afecteze interesele salariatilor din Romania.

CSN MERIDIAN este implicata constant in organizarea de cursuri de formare profesionala si in impementarea politicilor de asistenta sociala pentru persoane si categorii sociale defavorizate.

Restructurarile din industria miniera, industria metalurgica, industria cauciucului sau din transporturile feroviare si fluviale, etc, care au afectat membrii CSN MERIDIAN, au determinat confederatia sa se implice activ in adoptarea si implementarea de programe de asistenta sociala si de insertie pe piata muncii pentru lucratorii afectati, acordandu-se o atentie sporita zonelor miniere si industriale aflate in declin economic.

In ultimele doua decade, confederatia a fost partener al unor institutii guvernamentale nationale si internationale cum ar fi: Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Conversmin, Banca Mondiala, Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere, etc.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design