Politistii de la Pro Lex se mobilizeaza pentru mitingul din 25 martie 2017. Sindicatele politistilor considera ca promisiunile pentru reglementarea situatiei salariale prin Lege a salarizarii, nu sunt de acceptat. Pro Lex si SNPPC cer rezultate concrete, palpabile, respectiv cresterea salariului politistilor prin OUG. Pro Lex si SNPPC se opun modificarii legii pensiilor militare. Marti, 20 martie 2017, la Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social (MCPDS), prin Directia Dialog Social s-a desfasurat o noua runda de discutii privind eventualele modificari la Legea 62 din 2011 (Legea Dialogului Social). Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a fost reprezentata de dl. Maxim Rodrigo si Dumitru Fornea; CNSLR FRATIA de dl. Sorin Stan; CSDR de dl. Sabin Rusu si de dl. Gheorghe Grecu; BNS de dl. Cristian Mihai si Cartel Alfa de dl. Bogdan Hossu. Confederatiile patronale au fost reprezentate astfel: UGIR de dl. Radu Godeanu; Concordia de dl. Eduard Floria; CNIPMMR de dl. Dan Vieru; Conpirom de dl. Constantin Chiriac. MCPDS a fost reprezentat de dl. Marius Sepi, Secretar de Stat si de dl. Ciprian Dragomir. Impresia generala a fost ca majoritatea organizatiilor sindicale s-au aratat optimiste fata de propunerile ministerului, insa patronatele s-au manifestat rezervat. Prin modificarile propuse, se intentioneaza o re-echilibrare a relatiilor industriale din Romania si dinamizarea negocierilor colective, dupa 6 ani in care reformele neoliberale ale dreptului muncii impuse de Guvernul BOC, au favorizat doar dereglementarea acestui domeniu. Urmatoarea intalnire va avea loc miercuri, 22 martie 2017, incepand cu ora 10.00. Pozitia preliminara a Confederatiei noastre s-a conturat pe baza consultarii din toamna anului 2016 cu organizatiile membre, insa pozitia finala va lua in considerare si evolutiile ulterioare, precum si eventualele pozitii comune agreate cu celelalte confederatii sindicale reprezentative.*Domnul Stefan Petricean, Presedintele Sindicatului REMIN-ECONORD, a transmis la data de 20 martie 2017, o Petitie catre Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social, care are ca obiect, semnalarea unui caz de imixtiune a Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures pentru a anula contractul colectiv de munca si a clauzelor acestuia negociate liber de angajatorul C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare si Sindicatul REMIN-ECONORD.*
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 
  continuare  

Este normal ca in momentele de criza, necesitatea sindicatelor sa apara cu mai multa evidenta si claritate decat in perioadele de acalmie. Important este ca oamenii sa aiba in permanenta convingerea (bazata pe fapte, pe ceea ce au trait) ca sindicatul ii sustine, ca este sensibil la problemele lor.
În acest context, hotarator pentru viata sindicatului este rolul liderului de grup, cel care, intr-un fel este atat liantul, cat si principalul canal de comunicare intre staff-ul sindical si masa sindicalistilor.
Se intelege ca acest canal de comunicare trebuie sa functioneze obligatoriu in doua sensuri: liderul trebuie sa fie, pe de-o parte, purtatorul de cuvant, ambasadorul sindicalistilor, pe de alta parte, el trebuie sa fie principalul mesager al planului de actiune coordonat de staff, dar concretizat de oameni. Se inselege de asemenea ca acest rol nu este deloc usor de indeplinit, solicitarile sunt multiple, pozitia este vulnerabila si adesea ingrata. Sunt necesare nu doar insusiri personale deosebite, cum ar fi: puterea de munca, tactul, inteligenta, usurinta de a stabili si de a mentine contacte interpersonale, vointa, tenacitatea chiar (si multe altele), dar se cere mai ales vocatie, adica interes dublat de chemare pentru acest tip de activitate.
El trebuie sa aiba o puternica motivatie interna, sa nu depinda numai de motivatii externe (materiale si morale) pe care le ofera colectivitatea, adica sa-si gaseasca satisfactia si implicit dorinta de a continua, in insasi reusita activitatii. Este, daca vreti, un fel de baterie care se autoincarca in chiar timpul mersului.
Nu cerem prea mult cumva de la un om care, in definitiv, nu este un "perpetuum mobile", are si el limitele sale naturale, firesti si omenesti ?
Asa ar fi daca am afirma ca portretul pe care l-am schitat este obligatoriu pentru liderul sindical, ori noi nu afirmam acest lucru.

Am descris modelul ideal, nivelul superior de aspiratie, catre care omul tinde mereu, cu calitatile si defectele sale, cu vointa si slabiciunile sale, cu entuziasmul si descurajarile sale.
Ceea ce il deosebeste pe un lider bun de unul … sa-i zicem mai putin bun, este miscarea spre acest ideal, este vointa si dorinta de a si-l apropia. Cel din prima categorie se dovedeste un "incapatanat" si un "nemultumit de sine " in acest demers, cel din a doua categorie nu aspira (nu-i vorba, ca nici nu transpira) catre acest nivel superior, este mai "modest", multumindu-se cu recunoasterea mai mult sau mai putin autentica si sincera, din exterior, a meritelor sale "activiste". Primul este, cel mai adesea "suparat" pe sine, celalalt, mai tot timpul pe ceilalti.


Mai sus, comparam dinamica sindicalismului cu fluxul si refluxul marii , nu pentru a sustine in mod explicit teoria relativitivitatii stabilitatii sindicale ci pentru a recunoaste, cel putin noi, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN ca miscarea sindicala din Romania, cunoaste o profunda scadere a increderii salariatilor in propriile lor sidicate .


In anul 1990 , miscarea sindicala isi reconsidera structurile organizatorice , precum si motivatia existentiala, bazandu-se pe puternicul spirit de adeziune al salariatilor la organizatiile sindicale nou constituite .
Transformarile economice si sociale survenite de la Revolutie si evident multi alti factori au condus la erodarea acestui spirit .

Sondaje facute de catre institutii recunoscute in materie evidentiaza situatii care par cel putin neverosimile . In zone geografice monoindustriale cu economii aflate in declin in loc sa asistam la o crestere a gradului de coeziune sociala , a increderii in organizatiile sindicale , rezultatele sunt contrare .
Nu ne-am propus sa contestam aceste sondaje. Ne-am propus insa sa apelam la liderii pe care i-am definit a fi - incapatanati si nemultumiti de sine - pentru a redefini sindicalismul bazat pe incredere - un sindicalism al mileniului trei.

Anul 2007, ca an de referinta privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a impus si reorganizarea activitatii sindicale pe alte coordonate astfel incat Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN sa-si adjudece noua calitate de organizatie sindicala europeana. Acesta este atat mesajul cat si examenul pe care inca trebuie sa-l dam.

Ion POPESCU - Presedinte Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design