90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

TUNELUL PE SUB DUNARE IN ROMANIA SI BULGARIA ESTE UN PROIECT ROMANESC!

Drept la replica publicat la rubrica EVENIMENT din Tricolorul, la data de 4 iulie 2007

In virtutea dreptului la replica cu privire la stirea din rubrica “Ultima ora” din cotidianul “TRICOLORUL” (07.06.2007): Un tunel pe sub Dunare va lega Romania de Bulgaria; aducem la cunostinta cititorilor dumneavoastra scurta istorie a acestui proiect.

Problema realizarii unui sistem de subtraversare a Dunarii intre cele doua tari nu este recenta. Primii care au avut ideea si au realizat proiecte (insotite de studii de specialitate) au fost inginerii romani si nu cei bulgari, nemti sau altii.

O alternativa la podul peste Dunare de la Fetesti - Cernavoda - al inginerului A.Saligny a fost proiectul unui tunel pe sub Dunare al altui vizionar roman, inginerul A. Calinescu. Dupa revolutia din 1989, in perioada 1992  - 1993, in plina desfasurare a activitatilor de analiza-diagnostic a sectorului Dunare – Giurgiu, privind identificarea  si evidentierea resurselor din zona, din cadrul Programului de dezvoltare durabila UNICUS, omul de afaceri din Municipiul Giurgiu, Muca Brumarel a readus in memoria romanilor ideea realizarii unui tunel pe sub Dunare intre Giurgiu (RO) si Russe (BG).

Ca urmare, in anul 1999, Muca Brumarel impreuna cu Gabriel I. Nastase (consilier al presedintelui Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN) au constituit un “Grup de Lucru” pentru promovarea proiectului. Proiectul a fost sustinut initial printr-un Raport Tehnic privind “O noua legatura feroviara si rutiera intre Romania si Bulgaria prin subtraverasrea Dunarii la Giurgiu – Russe”, elaborat de SC MUCA&CO – Giurgiu. Ulterior acest Raport a fost inclus in Programul UNICUS si sustinut logistic.

Propunerea privind realizarea “Balkan – Tunel” a fost prezentata de catre “Grupul de Lucru” si sustinuta de Confederatia Sindicala Nationala “MERIDIAN” la Presedintie si Guvernul Romaniei.

Totodata, s-au initiat si alte demersuri pentru promovarea acestui Proiect. S-a discutat la Giurgiu, Russe si Bucuresti cu doamna Rumyana Petrova, coordonatorul Departamentului de Strategie si Planificare Regionala din cadrul Ministerului Bulgar al Dezvoltarii Regionale, privind realizarea in “oglinda” de catre partea bulgara a Programului UNICUS, inclusiv a “Balkan – Tunelului”.

Realizarea tunelului a fost apreciata ca fiind o prioritate in dezvoltarea economica si sociala a celor doua tari. Ca urmare, s-au depus eforturi pentru identificarea si atragerea de surse de finantare externa, evitandu-se finantarea de la Bugetul de Stat.

Grupul de Lucru” a propus infiintarea unui Consortiu romano – bulgaro – luxemburghez, care sa finanteze aceasta investitie, apreciata la aproximativ 500 de milioane USD. Totodata, s-a considerat ca in cei cinci ani de executie a “tunelului”, se vor asigura cel putin 5000 de locuri de munca, in conditiile in care industria romaneasca in general si cea din minerit in special (inclusiv cea din Valea Jiului) suferise profunde pierderi de forta de munca prin masive disponibilizari. Din pacate Guvernul Romaniei si ministerele responsabile cu promovarea si sustinerea acestui proiect nu au tratat cu seriozitate demersurile “Grupului de Lucru” privind realizarea “Balkan – Tunelului”.

In felul acesta initiativa Grupului de Lucru” a ramas un vis frumos si neimplinit.

Cu deosebita consideratie,

Conf.univ.dr.ing/dr.ec.                                    Lt.col (r) ec. Ion DOBRE 

Gabriel I. Nastase                                             Dir.General

Presedinte executiv al                                       UNICUS

Fundatiei Ion BASGAN  


Istoricul acestei initiative

Articole din presa referitor la acest subiect

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design