Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Potrivit art. 12 alin. (3) din Legea-cadru nr. 330 / 2009, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, īn anul 2010, salariile si indemnizatiile lunare de īncadrare se stabilesc potrivit art. 30 alin.(5) din lege, fara a fi utilizati coeficientii de ierarhizare. Pentru a vizuliza Ordinul nr. 32/2010 pentru monitorizarea si controlul aplicarii prevederii legii cadru nr. 330/2009 faceti < click aici >.

Īn anul 2010, majorarea salariilor si a indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei/luna si fara a depasi aceasta valoare.

 Īn anul 2010, personalul bugetar īsi va pastra salariul avut īn luna decembrie 2009, fara a fi afectat de masurile de reducere a cheltuielilor de personal, astfel:

a) noul salariu de baza, sau indemnizatia lunara de īncadrare va fi cel/cea corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009, la care se adauga sporurile care se introduc īn acesta/aceasta potrivit anexelor legii (salariul de merit, sporul de confidentialitate, sporul de stabilitate, sporul de dispozitiv, sporul de vechime īn munca). Noile salarii de baza se constituie prin adunarea vechiului salariu de baza, dupa caz, cu sporurile mentionate, daca au fost acordate īn decembrie 2009.

b) sporurile prevazute īn anexe ramase īn afara salariului de baza sau indemnizatiei lunare de īncadrare (sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare etc.) se vor acorda īntr-un cuantum care sa conduca la o valoare egala cu suma calculata pentru luna decembrie 2009.

Pentru personalul care īsi va desfasura activitatea īn timpul noptii se va acorda un spor pentru munca prestata īn orele din timpul noptii, de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezintå cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Pe lānga cele doua categorii de sporuri sus-mentionate: a sporurilor prevazute īn anexe a se introduce īn salariul de baza si, respectiv, a sporurilor prevazute īn anexe ca ramase īn afara salariului de baza, exista si o a treia categorie de sporuri: cele cu caracter permanent care au fost acordate īn luna decembrie 2009 dar nu se regasesc īn anexele la lege. Acestea nu pot fi incluse īn salariile de baza sau īn indemnizatiile lunare de īncadrare. Sumele corespunzatoare acestor sporuri „vor fi avute īn vedere”, potrivit legii, īn legile anuale de salarizare dupa 2011.

Īn temeiul art. 30 alin. (3) din lege, īncepānd cu 01.01.2010, autoritatile si institutiile publice vor face reīncadrarea personalului, corespunzator transelor de vechime īn munca, pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute īn decembrie 2009.

REĪNCADRAREA PERSONALULUI prevazuta de lege se refera atāt la functionarii publici, cāt si la personalul contractual sau cel care ocupa functii de demnitate publica si asimilat acestuia si presupune: (1) stabilirea noilor salarii de baza sau indemnizatii lunare de īncadrare; (2) stabilirea sporurilor care nu se includ, ci se adauga la noile salarii de baza; (3) mentionarea categoriei, gradului si treptei profesionale a functiei, precum si a transei corespunzatoare de vechime īn munca la care s-a efectuat reīncadrarea.

Contestatiile īn legatura cu stabilirea salariilor, sporurilor, premiilor si altor drepturi care se acorda potrivit legii pot fi depuse īn termen de 5 zile de la data luarii la cunostinta a actului administrative de stabilire a drepturilor salariale, la sediul institutiei publice angajatoare.

La data depunerii contestatiilor, membrii trebuie sa le aduca si la cunostinta Sindicatului.

Mai multe informatii pe aceasta tema se pot gasi la urmatoarea adresa de web: www.fortalegii.ro

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design